A palack formája, néhány kivételtől eltekintve, utal a származás helyére, esetleg annak tartalmára. Számon tartunk úgynevezett burgundi palackot, amelyet természetesen Burgundiában használnak, de az ott honos fajtákat, a pinot noir-t és a chardonnay-t előszeretettel palackozzák burgundi palackba a világ minden táján. Hasonló a helyzet a Bordeaux-ban elterjedt palackformával is. Saját palackkal büszkélkedhet Tokaj-Hegyalja is, de gondolom egy tokaji palackot senki sem tévesztene össze semmivel.
Hogy miért éppen az üvegpalack terjedt el? Nos az üvegnek számtalan előnye van azon túl is, hogy rendkívül esztétikus. Ellenálló ugyanis az alkohollal, a csersavval vagy tanninnal, illetve a fenolokkal szemben. Kiválóan tartja a hőmérsékletet, ezzel megkönnyítve a szállítást. Az üvegpalackok környezetkímélők, újrafelhasználhatók. Talán meglepő módon azonban a palackokat nem tisztítják annak magas költségei miatt, hanem a zúzott üveghulladékot újrahasznosítva új palackokat készítenek.
A palack színének is van jelentősége. A rozéborokat, melyeknél számít annak impozáns színe, általában áttetsző palackokba töltik. A zöld vagy barnás tónusú üveg védi a bort az ultraibolya-sugarakkal szemben, tehát ebben a bor színe nem változik, legalábbis nem a fény káros hatásai által. Egyes, főként újvilági termelő, aki borait speciális célcsoportnak, példának okáért a fiataloknak (és/vagy nőknek) szánja, kék, lila és a szivárvány színeiben pompázó palackokat is használ.